Jubilejní plochá dráha, bitva o obhajobu

V roce 2019 to bude 90 let od prvního ročníku Zlaté Přilby města Pardubic. Roku 1929 se jel historicky první závod O Zlatou přilbu Československa. První závodní klání se konala na dostihovém závodišti a prvním vítězem Zlaté přilby se stal Zdeněk Pohl. Dvě velké přestávky způsobily, že jsme v neděli 30. 9. 2018 měli možnost shlédnout 70. ročník tohoto slavného mezinárodního závodu. Hlavní cenou pro vítěze je kromě speciálu Jawa i zlatá přilba, kterou vyrobil pan Pavel Lejhanec. Vzor přilby se nemění a zůstává stejný po celou dobu existence tohoto slavného závodu.

Do startovní listiny bylo zapsáno celkem 36 plošinářů a jeden náhradník, jímž byl Jaroslav Petrák, který letos startoval již do své dvacáté sezóny. V letošním závodě o Zlatou přilbu měl Jaroslav Petrák napilno, a kdyby neexistovalo pravidlo o povinných přestávkách po každé jízdě, jistě by byl na trati vidět častěji. V loňském roce zůstala zlatá přilba doma zásluhou Václava Milíka, proto všichni drželi palce českému závodníkovi, aby tuto vzácnou trofej obhájil.

Vylučovací skupiny eliminovaly dvanáct jezdců s nejmenším počtem bodů získaných v rámci třech rozjížděk v každé vylučovací skupině. Zde bohužel zůstala většina českých jezdců, mezi nimi Jan Kvěch, Zdeněk Holub, Ondřej Smetana, Zdeněk Simota, Michal Škurla i Patrik Mikel. Dál tedy postoupil pouze Eduard Krčmář, který se ve čtvrtfinále přidal k Václavu Milíkovi, vítězi loňské Zlaté přilby. Všichni postupující se přidali k dalším dvanácti jezdcům, kteří začínali rovnou ve čtvrtfinále. Během první rozjížďky první čtvrtfinálové skupiny došlo k vážné nehodě, kdy v první zatáčce spadli čtyři závodníci a mezi nimi Adrian Gala, který z nehody vyvázl s otřesem mozku a dalších bojů se tedy neúčastnil. V každé z následujících rozjížděk ho nahradil Jaroslav Petrák. Tři rozjížďky v každé čtvrtfinálové skupině opět vyřadili dvanáct jezdců a dalších dvanáct postoupilo do semifinále. Před branami semifinále zůstal Eduard Krčmář, dále tedy držel vlajku České republiky pouze Václav Milík.

Modrý povlak: Eduard Krčmář, Červený: Jack Holder, Zelený: Kenneth Bjerre, Bílá: Nicki Pedersen

Všech dvanáct semifinalistů, rozdělených ve dvou skupinách, si to opět rozdalo ve třech rozjížďkách. Václav Milík svoji první jízdu vyhrál, v druhé skončil čtvrtý. V posledním kole třetí rozjížďky najel do díry, která jeho motorku rozhodila, a Václav Milík spadl a na jeho motorku pak najel Nicki Pedersen, který spadl také. Komentátoři ohlašují vyřazení Václava Milíka, výsledková tabule ale hlásí jiné informace. Po napínavém čekání na verdikt o dalším postupu přichází skvělá informace o postupu našeho nejlepšího plošináře. Protože došlo k pádu v posledním kole, platí technické výsledky z průjezdu cílem předchozího kola s tím, že náš jezdec nedostal žádné body. Tato skutečnost nemění ale nic na tom, že Milík postupuje do velkého finále. Bohužel Pedersen takové štěstí neměl, a i když odešel z místa nehody, dalších bojů v malém finále se neúčastnil.

Václav Milík po finálové jízdě směřuje na stupně vítězů

Na Milíka tak čekalo velké finále ve složení od vnitřní dráhy Martin Vaculík, Emil Sayfutdinov, Jason Doyle, který je mistrem světa na krátké ploché dráze, Anders Thomsen a Antonio Lindbäck. Na Milíka tak zbylo vnější startovní pole, ze kterého se v tomto závodě nikomu moc nedařilo. Ihned po startu se do čela probojoval Doyle následovaný Vaculíkem. Milík se musel z nevýhodné startovní pozice prokousávat dopředu a už v následujícím kole uzmul třetí místo, které po tvrdém boji udržel. Cílem tedy projela šestice v tomto pořadí: Doyle, Vaculík, Milík, Thomsen, Sayfutdinov a Lindbäck.

Sice Zlatá přilba nezůstala v České republice, ale třetí místo v závodě nabitém hvězdami plochodrážní scény, je velký úspěch a dává příslib, že v příštím ročníku bude opět bojovat o nejvyšší stupně a o samotnou Zlatou přilbu.

Text, Foto: Jiří Hájek

 

Související články